Ukrajina, junij 2020

Že veliko let prostovoljci centra Know Thyself as Soul aktivno podpirajo upravo psihiatrične bolnišnice v ukrajinski vasi Strelechie. Tam živijo pacienti, ki potrebujejo nenehno ali specializirano medicinsko oskrbo. Številni med njimi so popolnoma odvisni od osebja glede osnovnih življenjskih dejavnosti, kot sta hranjenje in oblačenje. Nekateri bolniki potrebujejo večkratno menjavo obleke in posteljnine vsak dan.
Ko smo se seznanili z razmerami, smo se pogovorili z osebjem bolnišnice, in ponudili pomoč.
Posebne potrebe so bile po odejah in posteljnini. V izziv nam je bilo, da mora biti vsak komplet posteljnine, ki vključuje odejo, rjuho, prevleko za blazino in prevleko za odejo, po uporabi toplotno obdelan. Zato osebje, za popolno dezinfekcijo pri pranju posteljnine, uporablja močne detergente. Posledica je, da se zaradi stalne obdelave tkanina izrabi in postane neuporabna.
Svojim prijateljem smo povedali o tej situaciji, in jih povabili, da se nam pridružijo pri zbiranju posteljnine za bolnike psihiatrične bolnišnice. Seveda je bilo zanimivo, kako so se ljudje odzivali na našo prošnjo. Trajalo je več mesecev, da smo zbrali zahtevano število odej in kompletov posteljnine. A rezultat je bil razveseljujoč, tako za prostovoljce, kot za bolnišnično osebje.
Ko je bil cilj zbiranja dosežen, je skupina prostovoljcev spakirala odeje in posteljnino. Naložili so jih v avto in odpeljali v bolnišnico. Uprava in medicinsko osebje so nam bili hvaležni. Mi pa smo bili hvaležni njim, za to priložnost služenja.