Poljska, julij 2020

Redni obiskovalci in prijatelji LCP že poznajo njegove čudovite vrtove, ki se vsako poletje razcvetijo v polnosti. Tudi to leto ni bilo izjema! Z minevanjem poletja je bil pridelek iz tedna v teden obilnejši!

V skladu s tradicijo LCP zasadi vrt v največjem obsegu v času vsakoletnega evropskega poletnega retreata. Letos zaradi pandemije Covid- 19 nismo mogli izpeljati tega dogodka. Zato smo se odločili, da bomo namenili naš poletni pridelek za dobrodelne namene.

Pretehtali smo ideje in se odločili, da prvič to poletje zeleno solato, bučke in blitvo podarimo lokalnemu domu za brezdomce. Zraven smo dodali okoli tri litre LCP marmelade iz aronije in jabolka, ki smo jo pripravili lansko leto.

Ko smo poklicali dom z vprašanjem, ali želijo prejeti našo zelenjavo, so se na ponudbo odzvali z radostjo in hvaležnostjo.
Ko smo prispeli, je vodja in nekaj stanovalcev že čakalo pred stavbo. Srečni smo bili, da se ponovno vidimo, a smo se zavedali, da moramo upoštevati predpise socialnega distanciranja Covid-19. Zavedajoč se “novih navad” smo si izmenjali tople pozdrave brez rokovanja ali fizičnega stika. Medtem, ko smo razlagali podarjene izdelke, smo nosili maske in rokavice v skladu z zdravstvenimi in varnostnimi smernicami. Stanovalci so se takoj lotili dela. Pomagali so pri prenašanju škatel in odnesli vse v svojo kuhinjo in skladišče.

Predaja izdelkov je bila hitro opravljena v duhu vzajemne hvaležnosti, tako prejemnikov kot tudi nas, ki smo imeli priložnost darovati. Po petih letih sobivanja v lokalni skupnosti se je zdela izmenjava z našimi sosedi popolnoma naravna stvar!