Ukrajina, februar 2020

Vodstvena skupina zavetišča za brezdomce nas je povabila, da razdelimo kuhano hrano, čaj in sladice. Določeno je bilo, da bomo stregli ob nedeljah, ker na ta dan nihče ne pride nahranit goste.
Za začetek smo spekli mafine in jih postregli skupaj s čajem. Izbrali smo takšen recept za mafine, da so bili hkrati okusni in zdravi.
V zavetišču so nas gostje toplo pozdravili s prijaznimi nasmehi. Vodstvena skupina nas je vodila skozi proces razdeljevanja hrane in nam olajšala medsebojno spoznavanje. Med brezdomci je bilo veliko starejših ljudi. Med lahkotnim klepetom smo skupaj preživeli čas in jih tako bolje spoznavali.
Med nekim našim obiskom smo s seboj prinesli doma narejene volnene nogavice. Skrbno so jih izdelali in poslali prostovoljci iz različnih mest v Ukrajini. Gostje zavetišča so bili veseli toplih nogavic,ki so jih varovale pred dolgotrajnim hladnim vremenom.
Naše naslednje potovanje je bilo na 8. marec – mednarodni dan žena. Vnaprej smo izvedeli, da je bilo med gosti v zavetišču deset žensk. V želji, da bi jih razveselili, smo kot posebno darilo prinesli čokolade.
Hrano smo delili tri nedelje zapored, preden smo morali prenehati zaradi pandemije. Toda še vedno smo želeli skrbeti zanje. Tako smo se maja začeli ukvarjati s prinašanjem pakirane hrane, ki so si jo brezdomci lahko skuhali sami.