HSI European Summer Retreat 2019 na Poljskem

Holosophic Society International (HSI) je organiziralo European Summer Retreat v Lighthouse Center® Poland (LCP) od 10. do 16. avgusta 2019. Na tem letnem dogodku v LCP so sodelovali ljudje iz 22 držav.

“Vsak dan je novo življenje, nova priložnost, nov začetek.” Ta moto, citat Sant Baljita Singha Ji, je natisnjen na prikupnem zvezku, ki ga je vsak prejel ob prihodu kot darilo dobrodošlice.
Ugodni vremenski pogoji so omogočili tekoč potek retreata.
To leto se je program retreata osredotočal na služenje drugim in gojitev predanosti. Vsak dan zjutraj je bila izpostavljena določena tema, ki je bila rdeča nit dneva. Na temi je bil poudarek tudi zvečer na satsangu.
V skladu z raznolikimi zahtevami glede poteka retreata je imel vsak udeleženec  možnost služiti na raznovrstne načine, kot  so priprava vsakodnevnih obrokov in sladic, čiščenje objektov retreata, pomivanje posode, vrtnarjenje in še mnogi drugi.
Šivanje vreč za shranjevanje v različnih velikostih, priprava vrečic s sivko in izdelava posebne embalaže iz čebeljega voska, ki deluje antibakterijsko in skrbi za obstojnost hrane, to so bile dodatne aktivnosti, ki  se jih je vsakdo lahko udeležil.
Petje  duhovnih pesmi je bila nova programska točka na dnevnem redu. Besedila so bila predvajana na velikem ekranu in vsakdo je lahko pel skupaj z glasbeniki. To je bilo številnim v veliko veselje in navdih za večerni satsang in meditacijo.
Eno popoldne so udeleženci lahko izbirali, kateri izmed treh dobrodelnih aktivnosti za lokalno skupnost se  bodo pridružili.
Obisk doma starostnikov v Minsku je bil zelo povezovalen dogodek. Skupni čaj s piškoti v vrtnem šotoru ob spremljavi tradicionalne poljske glasbe in branje poljske poezije je starostnike zelo razveselilo.
Na skupnem sprehodu so z veseljem klepetali in delili svoje zgodbe s poljsko govorečimi prostovoljci.
Še ena dobrodelna akcija je bilo vzdrževanje otroškega igrišča v Pobiedni. Velika skupina prostovoljcev, vključno z vaškim županom in lokalnimi otroki,  je skupaj  v veselem razpoloženju odstranjevala plevel s poti in barvala ograjo.
Tretja dobrodelna aktivnost je zajemala sortiranje in pakiranje velike količine podarjenih oblačil, ki so jih udeleženci prinesli na retreat. Škatle so bile namenjene dostavi v Lesno, za ljudi v stiski.
Predzadnji dan je bil zamišljen kot dan predanosti s satsangom in meditacijo zjutraj in popoldne ter s pestro izbiro duhovne glasbe zvečer. Skupno petje in daljši čas meditacije je bilo dobro sprejeto. 
Na poslovilnem večeru v petek so glasbene skupine iz različnih držav izvedle raznolike duhovne pesmi in glasbene predstave.
Še en prelep retreat – obogaten s trenutki, ki so nam ogreli srce in novim navdihom za vsakodnevno življenje, – je minil. Srečajmo se ponovno na naslednjem retreatu.