Ljubljana, 2014-2015

Dva dni pred božičem se je, naša skupina prostovoljcev v družbi nekaj starostnikov iz lokalnega Doma starejših občanov, odpravila na sprehod skozi staro mestno jedro Ljubljane. Okrog 10.00 ure zjutraj smo skupaj z delovno terapevtko in socialno delavko, krenili proti Prešernovemu trgu v centru  Ljubljane. Bil je hladen sončen dan, kar je božičnemu vzdušju dalo še poseben čar. Prostovoljci so pomagali posameznikom s težavami pri hoji, na sprehod pa smo vzeli tudi nekaj invalidskih vozičkov, za primer, če bi si kdo med potjo zaželel malo odpočiti. Na Prešernovem trgu smo se okrepčali s sokom in vročim čajem, ter prijetno poklepetali z upokojenci.
Ker v Domu zelo primanjkuje osebja, ki bi starostnike med letom lahko pogosteje peljalo na sprehod, imajo starejši oskrbovanci le redko priložnost za družabne dejavnosti zunaj Doma. Prebivalci Doma in zaposleni so izrazili hvaležnost za pobudo naših prostovoljcev, ki so jim to omogočili. Posebno pozornost in skrb potrebujejo varovanci na oddelku za dementne osebe, saj so le-ti izjemno občutljivi in nezaupljivi do tujcev. Na srečo v naši skupini tega nismo izkusili, saj so varovanci očitno uživali v druženju.
Ko smo se vrnili nazaj, smo se le stežka poslovili, zato smo se odločili, da se kmalu zopet vrnemo. Naslednji sprehod po starem mestnem jedru Ljubljane smo izvedli 8. januarja 2015.
Zelo smo veseli, da smo taka druženja v letu 2015 še nekajkrat uspešno ponovili.