Slovenija, 28. november 2015

Smo skupina mladih ljudi, ki želi nekaj svojega časa nameniti prostovoljskim dejavnostim. Tokrat smo se odločili, da bomo pomagali pri čiščenju zavetišča za zapuščene mačke v bližini Izole. Za ta azil skrbi prostovoljka in humanitarna aktivistka gospa Milena. Približno petdeset mačk domuje v hiši in vse potrebujejo hrano, svežo vodo, pesek za mačje stranišče ter vsakodnevno crkljanje. Čeprav ima ga. Milena občasno pomoč pri čiščenju bivalnih prostorov, za muce praktično skrbi sama. Prav zato smo se odločili, da ji bomo vsaj enkrat priskočili na pomoč.

V soboto zgodaj popoldan smo se, opremljeni z različnimi pripomočki za čiščenje, zbrali pred lokalno trgovino v Izoli. V mačjem zavetišču nas je pričakala gospa Milena, ki nas je seznanila s potrebnimi napotki za delo. Ker v hiši ni bilo elektrike in zato komaj kaj svetlobe po sončnem zahodu, nismo želeli tratiti prav nič časa. Nekateri izmed nas so nemudoma začeli odstranjevati umazanijo v zgornjih nadstropjih, medtem ko so drugi nameščali mreže na okenske okvirje, da bi muce imele dovolj svežega zraka. Gospa Milena je med tem časom čistila in urejala druge potrebne stvari v spodnjih prostorih.

Ko smo že skoraj zaključili delo, smo se skupaj pogreli s čajem. Uživali smo v prijetnem pogovoru z gospo Mileno, ki je bila zelo hvaležna za to nepričakovano pomoč. Ko smo zapustili hišo, nas je prevzelo veselje in zadovoljstvo, zato, ker smo opravili koristno delo.